"Я хотів би, щоб в Україні з'явився Діснейленд".

20 Dec 2020 | Ukraine | 643 |
"Я хотів би, щоб в Україні з'явився Діснейленд".

В інтерв'ю впливовому американському часопису The New York Times президент Володимир Зеленський розповів про те, як Україна бореться із коронавірусом і чому витрачає так багато коштів на дороги під час пандемії, про результати співпраці України з США за президента Трампа та очікування від президента Байдена, а також про свої відносини з олігархами.

"Інфраструктура - це вітрина"

У своєму інтерв'ю Володимир Зеленський присвятив багато уваги розбудові інфраструктури - як цього року, так і у майбутньому.

Нагальну потребу у цьому він пояснив тим, що її фактично «не було».

"Точніше, вона була, але за неї було дуже соромно, доріг в Україні не було. І тому потрібно робити інфраструктуру - це вітрина", - заявив президент.

Кисень закатали в асфальт. Куди пішли гроші з коронавірусного фонду
За словами пана Зеленського, він знає, що є "багато звинувачень на мою адресу, мовляв, під час пандемії я приділяв багато часу інфраструктурі", проте результати того варті:

"Зараз люди побачили, що наші швидкі почали добиратися до хворих швидко. Наші МНС (пожежні машини) почали доїжджати швидше".

"Медична система в Україні була розвалена"
Ще одна галузь, яка "була розвалена" до його президентства, за словами Володимира Зеленського, це медицина.

І через коронавірус на неї доводиться витрачати більше коштів, зокрема, відволікаючи їх від розбудови інфраструктури.

"Діри немає, а дефіцит є". Міністр фінансів про бюджет, МВФ та ковідний фонд
Рада ухвалила бюджет 2021: кому і на що бракуватиме коштів
"Через пандемію багато грошей, які йшли на інфраструктуру, ми перенаправили на медицину, підвищили заробітну плату лікарям. Усі лікарі, які борються з ковідом, сьогодні отримують 300% своєї заробітної плати", - твердить президент Зеленський.

Щоб отримати вакцину, треба бути "акробатами"
У тому, що Україна наразі не має доступу до достатньої кількості вакцин проти коронавірусу президент звинувачує загальне становище України у світі.

"Я зіткнувся з тим, що втрачені позиції України у світі та Європі з точки зору пріоритетності країн. Ми не входимо до списку країн, які першими отримують вакцину", - пояснив український президент.

А тому, за його словами, Києву доводиться "бути, скажімо так, акробатами в політиці, щоб примудритися якимось чином потрапити в пріоритет країн, повинні бути дуже гнучкими, дипломатичними".

Коли українці отримають вакцину від Covid-19
Хто за ким у черзі на вакцинацію від коронавірусу в Україні?
Пан Зеленський також вважає, що допомогти Україні у питанні отримання вакцини мають США та Британія, і знову ставить питання вакцини у геополітичний контекст: мовляв, з іншого боку на Україну чиниться інформаційна атака з боку Росії, яка просуває свою вакцину - "Супутник".

"Звичайно, пояснити українському суспільству, чому якщо Америка та Європа не дають тобі вакцину, ти не повинен брати її у Росії, - будь-якій людині, яка помирає, пояснити це неможливо", - розповів президент Зеленський, і наголосив:

"Ми не повинні допускати того, щоб Україна брала російську вакцину, яка не пройшла всі випробування"

A woman being vaccinated

А на уточнююче запитання, чи братиме Україна російську вакцину "Супутник", якщо буде доведена її безпечність, пан Зеленський відповів:

"Все дуже просто. Україна рятуватиме своїх людей, Україна боротиметься за те, щоб наші партнери дали нам вакцину, яка підтверджена - Moderna, Pfizer, AstraZeneca".

"Ми поводилися достойно"
Володимир Зеленський твердить, що хотів би залишити позаду той час, коли Україна потрапила у внутрішньополітичну суперечку в США між двома кандидатами під час останньої президентської кампанії.

"Я не вважаю, що ми були в цьому конфлікті. Окей, нас затягували. Але я вважаю, що ми поводилися достойно, як належить незалежній країні, навіть попри те, що вона територіально й чисельно менша, ніж США".

Трамп раптово згадав скандальну розмову з Зеленським і назвав її ідеальною
Він твердить, що президенту Трампу варто подякувати за наполегливість у ситуації довкола "Північного потоку" - газогону, який іде із Росії до Європи і може залишити українську газотранспортну систему без роботи.

"Щодо "Північного потоку", то США тут точно зіграли головну скрипку", - каже Володимир Зеленський.

Водночас від наступного президента США, за його словами, у Києві очікують кращого знання українських реалій та ситуації довкола України:

"Новий Президент Джо Байден, мені здається, знає Україну краще, ніж його попередник, бо ще до свого президентства він, так би мовити, мав глибокі відносини з Україною й добре розуміє росіян, добре розуміє різницю між Україною та Росією і, мені здається, добре розуміє ментальність українців", - заявив пан Зеленський.

"Весь світ стежить за вами". Що Байден казав про Україну
Український президент також сподівається, що зі зміною президента США буде посилено економічний напрямок співпраці з Україною, і американські компанії посилять свої інвестиції в Україну. Зокрема, і у шоу-бізнес:

"Я хотів би, щоб в Україні з'явився Діснейленд. Дуже хотів би. Я справді вважаю, що наші діти заслуговують цього, а от дозволити собі летіти до Сполучених Штатів Америки або в Париж можуть далеко не всі".

"Без нас неможливо домовитися"
Із США президент Зеленський пов'язує і значну частину можливого прогресу у врегулюванні конфлікту на Донбасі. Він хоче, аби новий американський президент посилив переговорний процес:

"Я вважаю, що посилити наші переговори в Нормандському форматі міг би Президент Байден, знову ж таки тому, що він добре розуміє питання України та Росії", - заявив пан Зеленський

Байден

Він також додав, що "говорити просто про фінал війни вже мало".

"А що робити потім? Нам потрібна реінтеграція Донбасу. А щоб реінтегрувати Донбас, потрібні сильні компанії, сильні технології, безпека та гроші. І тут, я вважаю, ми не впораємося самі", - пояснив Володимир Зеленський, повторивши тезу про потребу створення вільної економічної зони на Донбасі.

Додатковим елементом допомоги США, за словами президента Зеленського, може бути відновлення посади спецпредставника з питань України, такого, яким був Курт Волкер.

"У якийсь момент ми, на жаль, втратили спецпредставника по Україні у США Курта Волкера, він робив дуже важливі сполучні кроки і міг спілкуватися як з Україною, так і прекрасно спілкувався з Російською Федерацією і знав усю інформацію не з чуток, - пояснив пан Зеленський. - Я вважаю, що втрачена позиція, але такий спецпредставник або такий орган повинен бути"

Курт Волкер подав у відставку через скандал з Трампом - американські ЗМІ
Разом із тим, президент Зеленський твердить, що у переговорах із Росією щодо Донбасу Київ готовий лише на ті компроміси, які не виходять за рамки української Конституції:

"Я розумію, що ми хочемо окремі повноваження, право вибору, щоб ніхто потім не спекулював на питаннях мови, щоб жителі Донбасу розмовляли, як вони хочуть, - будь ласка, на всі ці речі, я вважаю, що ми повинні бути максимально ліберальними. Всі зміни за "Мінськом" у межах децентралізації в Конституції - ми це робимо".

Володимир Зеленський: якщо не закінчу війну, потрібна інша людина
Крім того, пан Зеленський підкреслив, що Україна повинна залишатися за столом переговорів глобальних гравців, коли мова йде про неї:

"Я, Президент України, не хотів би, щоб стосовно миру на Донбасі й умов цього миру домовлялися якісь глобальні гравці. Для нас важливо бути за цим столом переговорів, тому що без нас неможливо домовитися".bbc