У США успішно стартував перший в історії приватний пілотований космічний корабль

30 May 2020 | Culture | 683 |
У США успішно стартував перший в історії приватний пілотований космічний корабль

КИЇВ. 30 травня. З мису Канаверал (США) сьогодні о 22:22 за київським часом успішно здійснено запуск першого в історії приватного пілотованого космічного корабля Crew Dragon місії Demo-2 з двома астронавтами на борту. Про це повідомляє УНН з посиланням на пряму трансляцію NASA в Facebook.

На борту корабля перебувають астронавти Боб Бенкен і Даг Херлі. Завтра, 31 травня, вони мають провести стиковку Crew Dragon з Міжнародною космічною станцією на орбіті Землі.

Нагадаємо, 27 травня через штормове попередження було перенесено попередній запуск корабля.

Для запуску корабля з самого початку були зарезервовані ще два стартових вікна: 30 мая 2020 року 19:22 UTC (22:22 по Києву) і 31 травня 2020 року 19:00 UTC (22:00 за Києвом).

Як відомо, це — перший пілотований запуск американського пілотованого корабля після закриття програми Space Shuttle в 2011 році (останній шатл “Атлантіс” стартував до МКС 8 липня 2011 року, причому з того ж пускового майданчика LC-39A, і з неї ж людство літало на Місяць на ракеті Saturn V).

І корабель, а також перша ступінь для місії Demo-2 — нові (в космос ніколи не літали), хоча і корабель і ракета (перша ступінь) розраховані на багаторазове використання. Перший ступінь ракети після виконання основного завдання повинна буде сісти на баржу “Of Course I Still Love You” (“Звичайно, я все ще люблю тебе” — ред.) в Атлантичному океані. Стиковка корабля з МКС запланована на 31 травня.

NASA оголосило склад екіпажу першої пілотованої місії Crew Dragon ще два роки тому. У перший політ відправляться ветерани астронавти Роберт Бенкен і Дуглас Херлі, які повинні оцінити готовність корабля до доставки людей на орбіту. Херлі — буде стежити за автономним польотом Crew Dragon, Бенкен — контролювати процес автоматичного стикування і розстикування з МКС (запланована і перевірка ручного режиму стикування). Також дуету належить на практиці перевірити зручність і функціональність нових рятувальних скафандрів розробки SpaceX.