Томос готовий: Варфоломій підписав грамоту про автокефалію

05 Jan 2019 | Ukraine | 411 |
Томос готовий: Варфоломій підписав грамоту про автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ). Вручення документа предстоятелю церкви заплановане на 6 січня.

"Побожний український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть", - заявив патріарх Варфоломій після підписання.

А президент України Петро Порошенко подякував Варфоломію "за його віру", після чого у храмі почалися оплески.

Порошенко

"Ці оплески подяки вам лунають по всьому світу", - додав Петро Порошенко.

Після церемонії українська делегація заспівала колядку "Нова радість стала".

Варфоломій підписав томос під час зустрічі з новообраним предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським Епіфанієм після привітальної церемонії і молебня у храмі святого Георгія

Новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Київський Епіфаній під час служби у у храмі святого Георгія в Стамбулі

Томос є патріаршою грамотою про надання автокефалії (незалежності) православній церкві та визнання її рівною серед інших 14 помісних православних церков.

Цей документ видається один раз і є основою існування церкви. Він чинний з моменту його підписання.

Водночас колишній екзарх Константинополя в Україні архієпископ Даниїл пояснив у коментарі BBC: "Сьогодні дуже важливий день, можна вітати Україну. Пр

оте завтра найважливіший день - співслужіння та вручення томосу".

Новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Київський Епіфаній під час служби у у храмі святого Георгія в Стамбулі

Сам томос виготовлений на пергаменті у стародавньому стилі.

"4 січня 2019 року ієромонах Лука, відомий на весь світ іконописець і каліграф, привіз до Константинополя текст-оригінал томосу про надання автокефалії Православній церкві України. Текст каліграфічно оформлений на пергаменті з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні, архімандріта Олексія", - написав напередодні один з ієрархів ПЦУ Олександр Драбинко.

Варфоломій

Синод Вселенського патріархату схвалив текст ще 29 листопада і тоді ж, за даними ВВС, грамоту підтримала більшість його членів. Підпис патріарха - останній необхідний під цим документом.

Процедуру надання автокефалії завершать завтра. Після спільного богослужіння патріарха Варфоломія та митрополита Епіфанія предстоятелю ПЦУ урочисто вручать томос.

Хто такий митрополит Епіфаній, який очолив церкву та отримає томос
Чия Україна: тисяча років боротьби за православний Київ
Заходи безпеки у резиденції Вселенського патріархату 5-6 січня посилені через присутність президента України Петра Порошенка.

Порошенко і Варфоломій

Сама церемонія трохи затрималася через зустріч української делегації за участі президента Порошенка та спікера Парубія з турецьким лідером Реджепом Ердоганом. На зустрічі говорили, зокрема, про звільнення українських моряків, захоплених Росією.