Facebook остаточно заблокував сторінку “Книга пам’яті полеглих за Україну”. І “Стіну” теж

15 Jul 2019 | Ukraine | 433 |
Facebook остаточно заблокував сторінку “Книга пам’яті полеглих за Україну”. І “Стіну” теж

Адміністрація соціальної мережі Facebook заблокувала сторінку інтернет-проєкту “Книга пам’яті полеглих за Україну”.

Про це в неділю, 14 липня, повідомили автори проєкту на сторінці “Стіна народної пам’яті загиблих за Україну 2014-2018 p.p.” (згодом і її було заблоковано).

“Друзі, фейсбук-сторінку проєкту “Книги пам’яті полеглих за Україну” www.facebook.com/Memorybook.org.ua сьогодні вранці було остаточно заблоковано, доступ до неї відсутній. Ми подаватимемо апеляцію, але прогнозувати, коли саме її розглянуть та яким саме буде результат, ми не можемо”, – йдеться в сповіщенні.

“На жаль, ми і не маємо особливих сподівань на те, що хтось допоможе нам вийти із скрутної ситуації, яка склалася. Як виявилося, за великим рахунком, “Книга пам’яті” не потрібна ані державі, ані більшості нашого суспільства… Дякуємо всім нашим друзям за підтримку, ми продовжуємо боротьбу. Сайт працює, пам’ять живе”, – зазначено в дописі.

“Сторінку заблоковано остаточно, в мережі вона невидима. Заблоковано також особистий акаунт нашої колеги Світлани Віговської”, – додав працівник “Книги пам’яті” Святослав Смук.

Волонтери оприлюднили скріншоти, з яких випливає, що перед блокуванням адміністрація Facebook надіслала кілька попереджень про те, що зміст деяких дописів нібито порушує стандарти Facebook.

Як відомо, йдеться насамперед про дописи з повідомленнями про загибель на Донбасі українських воїнів з ОЗСП НГУ “Азов”. Адміністрація “Фейсбуку” за скаргами антиукраїнських користувачів вважає такі дописи пропагандою нацизму абощо.

“Ми прийняли рішення. Ми не видалятимемо та не перевірятимемо на відповідність до яких би то не було вигаданих стандартів жодного із розміщених на нашій Facebook-сторінці текстового чи медійного матеріалів про героїв, загиблих за Україну. Нам немає чого приховувати та ретушувати”, – повідомила команда проєкту в Twitter.

ДОПОВНЕНО. Після 20:00 Святослав Смук повідомив: “Атака триває. Тільки що заблоковано/видалено сторінку “Стіна пам’яті”, що була пов’язана із вшануванням загиблих на мурах Михайлівського собору в Києві”.

Як повідомляла “Новинарня“, 11 липня 2019 року “Книга пам’яті полеглих за Україну” заявила, що припиняє публікувати на своїй сторінці у Facebook інформацію про загиблих українських воїнів через скарги, що надходять на ці пости, та погрози від адміністрації соціальної мережі про закриття сторінки.

На сторінці “Книги пам’яті полеглих за Україну” викладали скріншот допису від 7 червня, який став причиною для третього попередження від Facebook. У ньому йшлося про полеглого на Донеччині бійця “Азову” Максима Олексюка з Вінниччини.

“Книга пам’яті полеглих за Україну” — найбільший в Україні волонтерський проект, який займається обліком та документуванням різних даних про втрати українських військовослужбовців у російсько-українській війні, особистостей цих воїнів з усіх силових структур, місць їхніх поховань тощо.
Неурядова “Книга пам’яті…” має якнайповніший масив даних щодо загиблих українських воїнів від початку бойових дій, з яким не можуть зрівнятися офіційні реєстри.
Волонтери “Книги пам’яті” працюють на безоплатній основі.